FAVORITES

BLOG: SPOTTEN

Een nieuwe bezigheid voor onderweg, nu ik het gebruik van de smartphone tijdens het sturen heb afgezworen, is het spotten van bestuurders die ‘het’ nog wel doen. Niet dat ik (nu ik nog maar net gestopt ben) plots voor politieagent ga spelen. Maar sinds ik niet meer op mijn schermpje zit te swipen, let ik automatisch meer op de auto’s en het verkeer om mij heen – eigenlijk precies zoals het bedoeld is.

Geen enkele bestuurder kijkt onderweg doorlopend op zijn smartphone. De kans dat ik iemand spot is daarom klein. Maar zoals een tot inkeer gekomen stroper vaak de beste boswachter wordt, zou ik een goede spotter kunnen zijn. Het makkelijkst gaat dat spotten van achteren. Natuurlijk is er de Slome en de Slingeraar. Die twee kom ik met name op doorgaande wegen tegen. De Slome rijdt veel langzamer dan toegestaan en dan de rest van het verkeer. Gewoon omdat hij of zij niet op zit te letten, verdiept is in een sms, chat of wat dan ook. De cruise control staat daarbij (gelukkig?) niet aan. De Slingeraar daarentegen houdt de vaart er meestal wel in, maar is zo druk zijn scherm aan het bestuderen dat hij niet inspeelt op flauwe bochten in de weg. Of, als de weg rechtdoor loopt, een slingerweg simuleert door wat rond de onderbroken strepen te slalommen. Van opzij is het ook grappig de stiekemerds te observeren. Hierbij zie ik Ja-knikkers en Jongeheer-kijkers. Die eerste groep heeft de telefoon in zijn hand, ter hoogte van de onderkant van het stuur. Deze chauffeurs kijken doorlopend op en neer – van de weg naar het scherm en omgekeerd.  Als je ernaast rijdt, geeft dat een grappig ja-knik effect. De Jongeheer-kijker is een serieuzer geval. Hij heeft zijn smartphone op schoot gelegd, zodat hij zijn handen aan het stuur kan houden. De blikken naar beneden duren door de onhandige kijkafstand wel langer. Als je ernaast rijdt, is het net of diegene kijkt of zijn gulp open staat. Grappig, maar o zo gevaarlijk.

Wat zou ik kunnen doen om die mensen een seintje geven en ze te laten weten dat ze verkeerd bezig zijn? ‘Vroeger’, toen de rollen omgedraaid waren en ik het boefje was, claxonneerde er eens iemand naast me – om me te waarschuwen. Dat had een schrikreactie met een slinger aan mijn stuur tot gevolg. Niet handig. Wat moet ik dan wél doen? Laatst in een langzaam rijdende file, rolde ik naast een Ja-knikker. Hij keek verschrikt opzij. Ik dacht vriendelijk met mijn wijsvinger bewegend aan te geven dat de man in kwestie fout zat. Een boze blik en een agressieve middelvinger waren zijn reactie – en mijn deel. Ook niet handig dus. Wellicht heeft iemand een tip?

SPOTTEN - IK RIJD SMART ZONDER PHONE - DOE MEE

Laat het hieronder maar weten.
Bedankt! Ronald Faas.

7 antwoorden »

  1. Goed punt en idd erg gevaarlijk jammer genoeg hebben veel mensen het nog niet door. Ik heb 2 oplossing een aardige en een wat hardhandige methode. Aardig glimlachen en gebaren dat hij/zij telefoon moet neerleggen…
    Maar wat misschien het beste is dit soort figuren confronteren met wat er kan gebeuren. Genoeg verhalen van mensen die zijn aangereden door telefoongebruik, helaas!

    Geliked door 1 persoon

    • Dat zou kunnen Sander, maar noteren kan natuurlijk niet, terwijl je rijdt. Wellicht staan er in de column ‘GEHEUGENTRAINER’ nog manieren om zo’n kenteken te onthouden, al kan de politie er achteraf ook niet heel veel mee…

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s