EERDERE BLOGS

JEUK

In een zomer vol muggenbeten heb je regelmatig last van bultjes en korstjes. Laatst las ik waar de jeuk vandaan komt die je voelt als je huid zich herstelt en een korstje vormt, In het kort: de zenuwuiteinden aan de rand van het wondje splitsen zich, hechten en proberen al trekkend aan de wondrand het gaatje te dichten. Door die beweging worden dezelfde prikkels naar de hersens gestuurd als wanneer er bijvoorbeeld een insect over je huid loopt en je in actie moet komen. Bij een korstje is actie niet gewenst. Gewoon laten zitten zorgt voor de snelste genezing. Maar ja, zo werken die prikkels en reflexen nu eenmaal…

Daar moest ik aan denken toen ik in de auto reed en last had van ontwenningsverschijnselen. Als afkickende smartphoneverslaafde heb ik daar immers mee te maken.

De fabrikant van mijn nieuwe auto heeft een keurig vakje in de middenconsole gemaakt waarin de smartphone prima past. Het is voorzien van een usb-lader, zodat je onderweg onbeperkt je gang kunt gaan, je zit nooit met een lege batterij. Ik heb de luxe variant waarbij er zelfs een klepje op zit. De telefoon gaat dus tegenwoordig in het vakje. Klepje dicht. Ik realiseerde me al rijdend dat dat klepje eigenlijk dezelfde functie heeft als het korstje. Dat beschermt en bevordert de genezing.

Vroeger zat de smartphone gewoon in mijn borstzak. Dat was pas echt prikkelend. Dichtbij je hart voelde je de trilling van alles wat er binnenkwam en kreeg je daadwerkelijk de impuls om meteen te kijken en te reageren. Na de verhalen over straling en het effect van warmteontwikkeling zo dicht op de huid, lag hij – als hij niet aan mijn handpalm geplakt zat – meestal achteloos op de passagiersstoel. Altijd onder handbereik.

Wat dat betreft is het vakje in mijn nieuwe auto een uitkomst. En het klepje zorgt voor een extra drempel. De mail- en whatsapp-koppeling met mijn smartwatch heb ik voorlopig uitgeschakeld. Ik hoef nu niet steeds op mijn pols te zien dat er berichten binnenkomen. Dat zou de jeuk en het brandend verlangen om te gaan pulken aan het klepje alleen maar erger maken. Dat komt later wel weer, als ik helemaal clean en ontwend ben.

Voor nu is het een kwestie van klep dichthouden en concentreren op alles wat er in het verkeer gebeurt. Dan kan de batterij van mijn smartphone samen met die tussen mijn oren ongestoord opladen. Zo wordt de jeuk vanzelf steeds minder. En dat geeft een goed gevoel. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen!

Ronald Faas.JEUK - IKRIJDSMARTZONDERPHONE - DOE MEEDeelt u dit bericht op social media via de knoppen hieronder? Dat helpt ook!

4 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s