Boetes voor gebruik van een smartphone tijdens het autorijden moeten worden verdubbeld, vindt een aantal organisaties. Wat mij betreft hebben ze gelijk, maar is het genoeg? Vanuit technische hoek worden hindernissen bedacht die de verleiding in de auto tegengaan: apps en andere software die je telefoon blokkeren als je gaat rijden. Emotionele video’s met getuigenissen van mensen die een ernstig ongeluk hebben veroorzaakt, spelen in op het gemoed. Stuk voor stuk goede methodes om verandering van gedrag te bewerkstelligen. Ze zullen allemaal wel wat bijdragen, maar helpt dat om smartphonegebruik onderweg terug te dringen? Ik denk dat stimuleren van gezond verstand een goede aanvulling kan zijn.
Na ruim een miljoen kilometers gestuurd te hebben, waarbij mijn telefoon steeds vaker aan mijn hand bleef plakken, is het best raar dat ik hiervoor nog nooit op de bon geslingerd ben. Regelmatig krijg ik politiecontrole. Papieren, auto en gordel worden gecheckt en als geheelonthouder moet ik zelfs blazen om te zien hoe het met mijn alcoholpromillage staat. Allemaal steeds in orde, maar mijn smartphonegebruik is door oom agent nog nooit opgemerkt, laat staan bestraft. Geen idee wat zo’n bon voor effect zou hebben gehad – los van het feit dat mijn vrij besteedbaar inkomen omlaag ging. Zou het doorslaggevend zijn en zou ik mijn smartphonegebruik erdoor hebben verminderd? Rigoureuzere maatregelen zoals het ontzeggen van de rijbevoegdheid – het innemen van mijn rijbewijs – zouden meer impact gehad hebben. Maar dan had er wel een kans moeten zijn om betrapt te worden.
Technologische blokkades lijken doeltreffender. Er zijn autofabrikanten die het invoeren van een adres in het navigatiesysteem alleen toestaan als de auto stilstaat. Maar hoe zou dat met mobieltjes werken? Is er een systeem denkbaar dat alleen de gsm van de bestuurder blokkeert, of zijn dan meteen alle passagiers verstoken van verbinding? Ik vrees dat de technologie snel te hacken of te omzeilen zal zijn. Net zoals de tomtom al jaren de locaties van flitspalen verklapt. Degenen die echt willen, zullen zeker weer een weg vinden.
Video’s van zondaars, mensen die (bijna) iets ergs hebben veroorzaakt door smartphone-gebruik zijn tegenwoordig ook regelmatig te zien. Ze vertellen wat ze hebben beleefd en dat grijpt ook mij aan. Wel op een zodanige manier dat ik neig om weg te kijken, met de gedachte: zoiets gebeurt mij niet. Ik kijk wel (beter) uit.
Ik weet zeker dat elk van die elementen, van bekeuring tot beleving, een steentje bijdraagt. Een mix zou daarom een goed recept kunnen zijn. Als ik naast de bovengenoemde ingrediënten dan een snufje gezond verstand mag toevoegen en via deze verhaaltjes blijf wijzen op de voordelen van rijden zonder ringtones en het sturen zonder swipen, kun je met mij de uitdaging aangaan.
Delen is vermenigvuldigen! Bedankt om deze column te verspreiden. Hoe meer mensen het lezen, des te veiliger zijn we op weg.
Bedankt,
Ronald Faas.
Categorieën:DE EERSTE BLOGS
Denk dat boetes verhogen niet helpt
Ik denk dat hier de technologie aan de gang moet die er voor zorgt dat je telefoon niet wekt als je rijdt.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed Henk, vergeet onderhand niet om ook te stemmen 😬 Je kunt je mening geven over de simpele vraag: Wat werkt? https://www.facebook.com/groups/2006860459545661/permalink/2025475517684155/
LikeLike