EERDERE BLOGS

DIPJE?

Het zijn de donkere dagen. Na het einde van de zomertijd loopt half Nederland rond met een quasi jetlag en gebeuren er, aangejaagd door forse najaarsstormen en neerslag, plotseling veel ongelukken op de weg. Het verkeer loopt dus aan alle kanten vast en ik beland in een dipje. Niet omdat de laatste maanden op het werk traditioneel extra druk zijn; ik heb leuke collega’s, klanten, leveranciers en projecten. Nee het is meer dat de verveling onderweg toeslaat: het woon-werkverkeer duurt weer tweemaal zo lang als een maand geleden want ik sta steeds frequenter vast in de file. Op die momenten begint het toch weer te knagen, de verleiding om de smartphone er even bij te pakken wordt steeds groter. Ik sta toch stil? En er is toch nog nooit iets misgegaan? Dus…

Maar nee, ik moet sterk zijn. We zijn nu tien weken bezig om ‘zonder’ te rijden, dus volhouden is de boodschap.  Het zijn volgens mij – als voormalig smartphoneverslaafde verkeersdeelnemer – gewoon ontwenningsverschijnselen. Thuisgekomen zoek ik op wat er aan dat gevoel te doen is. Op Wikipedia blijkt er genoeg te vinden over verslavingsvormen, oorzaken en remedies.

Onder de ‘G’ staan gameverslaving en gokverslaving, maar gsm-verslaving staat er nog niet tussen. Wel iets over digibesitas: de zucht naar de inmiddels onbeperkt beschikbare digitale informatie en iets over het verslingerd zijn aan social media. Dat komt wel een beetje in de buurt. Om te beginnen laat ik me geruststellen. Het betreft geen fysieke verslaving zoals bij tabak, alcohol, medicijnen of drugs. Dat soort verslavingen lijkt een stuk ernstiger en het ontwennen brengt daarbij ook allerlei lichamelijke ongemakken met zich mee. Nee, bij een smartphone gaat het om een psychische verslaving. Het is een mentale kwestie. ‘Gewoon’ sterk zijn dus.

Als ik me er verder in verdiep, lees ik steeds meer over serieuze aspecten. Bijvoorbeeld over de oorzaken van een verslaving: Een negatief zelfbeeld zou aanleiding kunnen zijn. De voorgestelde remedie om ‘eerst hulp te zoeken om met jezelf in het reine te komen’ is ook duidelijk bedoeld voor mensen die een stuk verder heen zijn. Ik ga me acuut een stuk beter en geruster voelen. Misschien is het dipje wel snel gladgestreken als ik gewoon wat afleiding zoek. Hoewel… afleiding? Tijdens het autorijden? Nou ja, ondertussen steeds op de weg blijven letten natuurlijk. Misschien net als vroeger: alle rode auto’s tellen, of alle Volkswagens… Zo komen we er wel.

De volgende autorit pak ik het anders aan. Wellicht gewoon omdat ik de file vermijd, door wat eerder of juist wat later in de auto te stappen en op die manier de spits te vermijden. Al rijdend laat ik me zeker niet verleiden. Zo help ik mijzelf door de periode van ontwenning heen. Totdat ik helemaal ‘clean’ ben. Ontwend, onthaast en ontdipt.

DIPJE - IKRIJDSMARTZONDERPHONE
Niet vergeten te delen…
Bedankt!
Ronald Faas.

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s