BLOGPOST - IKRIJDSMARTZONDERPHONE

STAP 5: (IN)GRIJPEN

Zo zitten we alweer in de afsluitende week van de campagne ‘Kappen met Appen in 5 Stappen’. Hopelijk begrijpt u intussen een beetje hoe van de smartphoneverslaving af te komen. Of, nog beter, misschien bent u intussen al helemaal afgekickt. Dan voelt u zich onderweg wellicht net zo trots en ontspannen als ik. Zoals steeds betoogd: Het gaat om uw eigen wilskracht. Mocht die een beetje tekortschieten, dan zijn er altijd nog andere middelen die tot ‘stoppen’ kunnen aanzetten, onder het motto: Wie niet wil begrijpen moet maar ingrijpen.

In de eerste aflevering hadden we het al over apps die hiervoor beschikbaar zijn. Zoals de In-Traffic Reply die VVN samen met Samsung ontwikkelde. Een stap verder gaat het nog om hardwarematig in te grijpen. Daarvoor is het laten inbouwen van een apparaatje dat de smartphone uitschakelt als de auto rijdt een optie. Wagenparkbeheerders hebben de mogelijkheid om bijvoorbeeld een SafeDrivePod in elk van hun (lease)auto’s te laten plaatsen. Daardoor wordt het scherm tijdens het rijden geblokkeerd en is er meer zekerheid dat de kilometervretende collega’s veilig thuiskomen.

Als u niet zo’n werkgever heeft, bent u toch weer op uzelf aangewezen. Misschien kunt u zichzelf bang maken met de dreiging van een bekeuring. Als die binnenkort wordt verhoogd naar 240 euro, is dat best een hoop geld. Je kunt er bijna een lang weekend van op stap. Dat is voor iedereen een betere besteding dan simpel aftikken bij oom agent. Maar ja, hoeveel mensen worden er per jaar gegrepen met een smartphone in de hand?  En je kunt nog altijd beter door een agent gegrepen worden dan door een vrachtwagen.

Dan maar eens in de spiegel kijken. En goed bij jezelf nagaan of het swipen tijdens het sturen nu echt zo slim is. Bedenk hoe ingrijpend het is om schade bij uzelf en anderen te veroorzaken. En of vrienden, familie, collega’s – en slachtoffers – u begrijpen als het een keer echt mis gaat… Wees verstandig en kap ermee. Vindt u het ondanks alles nog steeds moeilijk, spreek dan met passagiers af dat zij ingrijpen als u zich niet kunt bedwingen. Of geef hen voordat u start gewoon uw telefoon in bewaring. Die oplossing is het minst ingrijpend.KAPPEN MET APPEN IN VIJF STAPPEN - IK RIJD SMART ZONDER PHONE - INGRIJPEN

Stap 1: (VER)STOPPEN

Stap 2: (AF)SPREKEN

Stap 3: (OVER)WINNEN

Stap 4: (UIT)RUSTEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s