BLOGPOST - IKRIJDSMARTZONDERPHONE

STAP 4: (UIT)RUSTEN

Heb je het ook al drie weken volgehouden? Gefeliciteerd! Of is het niet helemaal gelukt? Kom op, gewoon opnieuw proberen. Kappen met Appen gaat in Stappen. Daarom gaan we in week vier vrolijk verder en zorgen we voor veel meer focus. Na drie weken merk je normaal gesproken dat de aandrang om steeds op je telefoon te kijken een stuk minder is geworden. Ook je omgeving is intussen gewend aan het idee dat jij – al rijdend – gericht bent op het verkeer en dat je niet meer direct op berichtjes en geluidjes reageert. Een manier om jezelf te helpen is natuurlijk je telefoon ver weg leggen. Of hem zelfs uitzetten. Maar zo ver hoef je natuurlijk niet te gaan. Je kunt je telefoon ook gewoon in gedachten uitzetten – of: uit je gedachten zetten.

In dat opzicht is het begrip mindfulness volledig van toepassing. Voor de duidelijkheid: we gaan niet zweverig worden. In kleermakerszit achter het stuur, dat werkt niet. Mediteren tijdens het chaufferen moet je echt niet gaan proberen. Want dat leidt ook tot ongewenste situaties. Nee, bij mindfulness gaat het in deze situatie juist om het bewustzijn van het hier en nu, zonder direct te reageren. Concentratie speelt een sleutelrol. Bewust bezig zijn met je deelname aan het verkeer en daar ook alle aandacht aan besteden. Met in achtneming van alle regels.

De persoonlijke aanpak houd je ondertussen goed in de gaten; ga niet uit van andere auto’s, maar van andere automobilisten. Dat maakt het een stuk menselijker. Voor elke chauffeur is sociaal gedrag in het verkeer een belangrijk uitgangspunt. Wat je zult merken, als je je zo sterk richt op je medeweggebruikers, is dat de telefoon steeds meer uit je gedachten verdwijnt en je zelfs in drukke verkeersituaties tot rust komt.

Over de onmogelijkheid van het menselijk brein om te multitasken, hadden we het al eens. Het is een mooie kreet maar het staat vast dat niemand dat echt kan, omdat er eigenlijk sprake is van switchtasken. Daarom gaan we voor mindfulness in plaats van multitasking.  Dat gaat dus een stapje verder: één ding tegelijk doen is de eerste stap; nu ook de volledige focus daarop richten is de volgende.

Je zult merken: dat zogenaamde multitasken kostte een hoop energie. Van mindfulness krijg je juist energie. Daardoor kom je uitgerust in plaats van uitgeput op de plaats van bestemming aan. En daarmee uit.

(UIT)RUSTEN - KAPPEN MET APPEN - DOE MEE - RIJD SMART ZONDER PHONE

Stap 1: (VER)STOPPEN

Stap 2: (AF)SPREKEN

Stap 3: (OVER)WINNEN

Stap 5 (IN)GRIJPEN.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s