BLOGPOST - IKRIJDSMARTZONDERPHONE

STAP 3: (OVER)WINNEN

Na twee weken waarin we het smartphonegebruik onderweg samen aan het afbouwen zijn, komt nu de belangrijkste week. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je het meer dan drie weken volhoudt, de kans dat het blijvend is, behoorlijk groot wordt.

Vorige keer noemden we al even de ontwenningsverschijnselen. Naast de besproken concentratieproblemen kunnen stemmingswisselingen bij het afkicken een vervelend neveneffect zijn. Bij (voormalig) smartphone-verslaafden zien we ook hier een omgekeerd effect. Stemmingswisselingen ken je waarschijnlijk uit de tijd dat je onderweg tussendoor nog wel berichtjes zat te lezen of zelfs te schrijven. Was het altijd leuk nieuws of soms ook vervelend of zelfs schokkend? En de berichtjes die je zelf tijdens het rijden gehaast verstuurde? Had je daar achteraf nooit spijt van? Of stonden er soms typefouten in, waarvoor je je achteraf schaamde? Goede redenen om het swipen tijdens het sturen te staken.

Een beproefd hulpmiddel is om er een spelletje van te maken. Of met een mooi Engels woord: Gamification. Een wedstrijd tegen je mobiel onderweg is simpel. Denk aan je voornemen de smartphone niet meer te gebruiken. Elke rit waarin dat lukt, scoor jij een punt. Elke keer dat jij je gewonnen geeft en toch de smartphone pakt, krijgt de smartphone een punt. Houd de score bij! Met hoeveel punten verschil ga jij winnen? Of lukt het je om je doel helemaal ‘schoon’ te houden? Probeer het spel deze week tégen je smartphone te spelen, dat is zeker beter dan onderweg mét je smartphone te spelen – want daarmee speel je met levens, van jezelf en van anderen. Als niet stopt, is het op een dag echt ‘game over’…

Natuurlijk helpt het nog steeds om de telefoon te verstoppen zoals in de eerste column werd besproken. Erover te praten, zoal we vorige week afspraken, krijgt nu in ieder geval meer inhoud. Je kunt immers af en toe verslag doen van je wedstrijd. Hoe dan ook het is goed voor ieders veiligheid als je steeds meer wedstrijdjes wint. Ze zeggen dat je eigenwaarde er sowieso van stijgt. Misschien wel sneller dan de waarde van de gemiddelde cryptomunt het afgelopen jaar. Alleen is deze symbolische overwinning waardevoller. Onbetaalbaar wellicht.

Vol goede moed gaan we de wedstrijd van week 3 in. Want als het nu lukt, kunnen we op naar de finale!

KAPPEN MET APPEN - IK RIJD SMART ZONDER PHONE - DOE MEE - OVERWINNEN

Stap 1: (VER)STOPPEN

Stap 2: (AF)SPREKEN

Stap 4: (UIT)RUSTEN

Stap 5 (IN)GRIJPEN.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s