BLOGPOST - IKRIJDSMARTZONDERPHONE

STAP 2: (AF)SPREKEN

En? Is het een beetje gelukt? Vorige week, in het eerste verhaaltje uit deze reeks, spraken we af om de smartphone steeds vaker te verstoppen als je in de auto stapt. Op die manier wen je langzaam aan het idee dat je ook mobiel kunt zijn zonder je mobiel steeds te gebruiken. Hoe vaak is het in de eerste week gelukt? En was dat vooral op korte of op lange ritten?  Dat laatste maakt voor de impact overigens niet eens veel uit – het is even gevaarlijk.

Nu gaan we een stapje verder en helpen we elkaar om het goede voornemen nog beter vol te houden: Door erover te spreken of – nog beter – er afspraken over te maken.

Van een verslaving afkomen is nooit makkelijk. Ontwenningsverschijnselen kunnen je het leven zuur maken. Kijk maar naar al die rokers om je heen die in deze tijd ook proberen te stoppen. Die vallen vaak ten prooi aan stemmingswisselingen en concentratieverlies. Dan heb je het als (voormalig) smartphoneverslaafde een stuk makkelijker. Laten we eens kijken naar dat tweede aspect: concentratie – en zien dat het precies omgekeerd werkt.

Waar een roker zich niet meer kan focussen omdat de nicotinebehoefte zorgt voor een continue afleiding, kan iemand die zijn smartphone afzweert, zich juist volledig richten op wat echt belangrijk is: het verkeer waarin hij verkeert. En dat is niet verkeerd.

Wat helpt om het vol te houden, is erover praten. Er zijn zeker mensen om je heen die er blij van worden als je stopt. Daarnaast creëer je door je voornemen kenbaar te maken, je eigen stok achter de deur. Want het is wel zo sterk om te doen wat je hebt gezegd.  Afspraken maken gaat nog een stapje verder. Ook een goed idee: ‘App mij niet meer als je weet dat ik onderweg ben’ of ‘Als jij stopt met , zal ik kappen met appen’. Vul het zelf maar in.

Naast erover spreken en afspreken, helpt het ook om gewoon te spreken – als alternatief voor het schrijven. Dus dan maar gewoon even kort handsfree (laten) bellen, in plaats van op de smartphone een WhatsApp-berichtje te schrijven. Al blijkt uit onderzoek dat ook dat gevaarlijk is… Maar het is een tussenstap om het appen af te leren. Ga het proberen: (Af)spreken in plaats van (af)schrijven. Afgesproken? Succes in week 2!

Kappen met Appen - IKRIJDSMARTZONDERPHONE - Megafoon (AF)SPREKEN

Lees ook over de andere stappen:

Stap 1: (VER)STOPPEN

Stap 3: (OVER)WINNEN

Stap 4: (UIT)RUSTEN

Stap 5 (IN)GRIJPEN.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s