BLOGPOST - IKRIJDSMARTZONDERPHONE

STAP 1: (VER)STOPPEN

Nadat ‘Appongeval’ woord van het jaar is geworden, hebben veel mensen hun lijstje met goede voornemens aangevuld: Stoppen met smartphonegebruik staat er vast bij veel mensen op. Via een serie columns in januari ga ik proberen zoveel mogelijk mensen te helpen hun goede voornemen vol te houden.

Als je wilt ‘kappen met appen’ zijn daar best wat hulpmiddelen voor. Verschillende apps bijvoorbeeld, die je telefoon loskoppelen van het netwerk als je in de auto stapt. Maar kappen met appen door een app te installeren klinkt wel een beetje als een contradictie. Bij de nieuwste telefoons is een functie ingebouwd die de telefoon afkoppelt zodra je je met een snelheid van meer dan 15 kilometer per uur beweegt. Maar wat als je daarmee voor het stoplicht of in de file stilstaat? Bovendien heeft niet iedereen de nieuwste telefoon…

Misschien is ‘naturel’ stoppen nog het meest simpel. Gewoon niet meer doen, klinkt misschien te makkelijk om waar te zijn. Maar er zijn wat trucjes waarmee je jezelf veilig op weg helpt. Uitzetten is een serieuze optie, die bovendien je batterij spaart. Ook nog eens goed voor het milieu. Maar je kunt je telefoon ook opbergen. Verstoppen dus. Diep in je tas, met alle sluitingen en ritsen dicht. Of in een – liefst afsluitbaar –  dashboardkastje, zodat je er onderweg niet bij kunt!

Denk je dat het lukt? In volle vaart van 100 naar nul procent? Wellicht is deze cold turkey-benadering niet voor iedereen geschikt. Daarom kun je ook klein beginnen. Neem jezelf voor: ‘Deze rit ga ik mijn smartphone verstoppen’ en daarna: ‘Vandaag ga ik onderweg kappen met appen’, en dat dan steeds verder uitbreiden. Stap voor stap stoppen.

Wat ik heb gemerkt is dat een beetje stoppen niet werkt. Met het idee ‘ik app alleen nog als ik voor een rood verkeerslicht sta’ of ‘ik doe het alleen nog als ik stilsta in de file’.  Dat is praktisch net zo onmogelijk als ‘een beetje zwanger’ zijn. Stop dus door te verstoppen. Begin in kleine stapjes maar wel resoluut. Hoeveel ritten, hoeveel dagen, gaat het jou deze week lukken?

Kappen met Appen in 5 Stappen - IK RIJD SMART ZONDER PHONE - STAP 1

Lees ook over de andere stappen:

Stap 2: (AF)SPREKEN

Stap 3: (OVER)WINNEN

Stap 4: (UIT)RUSTEN

Stap 5 (IN)GRIJPEN.

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s