EERDERE BLOGS

ROEKELOOS?

SELRES_b60a8c2c-0568-4fc6-a383-acd3ec830d4bSELRES_463ef34a-020e-4bdb-b536-92fe871e08d6SELRES_d31034d6-4ac9-4aee-a47e-38ae99462562Even dachten we dat het de goede kant op ging. Met de veroordeling van een fietser die een ongeluk veroorzaakte door al sturend te appen, leek een duidelijke grens getrokken: Niet doen als je aan het verkeer deelneemt. Dat veranderde een paar dagen later radicaal, toen het gerechtshof in Leeuwarden een automobilist vrijsprak. Hij had al rijdend op zijn smartphone zitten swipen. Dat moest kunnen, was de uitspraak, want het apparaat zat in eenSELRES_d31034d6-4ac9-4aee-a47e-38ae99462562SELRES_463ef34a-020e-4bdb-b536-92fe871e08d6SELRES_b60a8c2c-0568-4fc6-a383-acd3ec830d4b houder. Best vreemd. Je smartphone onderweg bedienen is hoe dan ook gevaarlijk. Het risico op een ongeluk wordt erdoor verveelvoudigd.

De minister van justitie kwam bijna tegelijkertijd – toeval bestaat niet – naar buiten met het voornemen om de straffen op appen flink te verzwaren. Verhoging van boetes en gevangenisstraf voor roekeloos rijgedrag. Het kon niet op. Maar; alleen als je de smartphone in je hand houdt… Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen heeeel bijzonder, zeg ik in navolging van juf Ank uit de Luizenmoeder. Het is zo’n beetje als zeggen dat je met 5 bier op achter het stuur mag zitten, als je maar niet uit het flesje drinkt, maar alleen uit een glas. Volgens mij word je er net zo dronken van.

In de redenering vanuit de wetgever is het zo dat je – met de smartphone in een houder – dus wel mag appen onderweg, zolang je maar geen gevaar vormt voor je medeweggebruikers, door te slingeren of zo. Best een rare gedachte. Ook hier kun je de parallel trekken met drankrijders: Het zou toch gek zijn om te zeggen dat je als chauffeur best beschonken mag zijn, zolang je maar binnen de lijnen blijft rijden? Wetend hoe gedegen en voortvarend minister Grapperhaus te werk gaat, zal er beslist geen roekeloze wetgeving ontstaan. Er moet alleen nog een tandje bij. Vooral als je je realiseert dat ieder uur dat wij wakker zijn, er ergens in Europa iemand overlijdt door een verkeersongeluk waarbij smartphonegebruik een rol speelt.

Nee, dit soort maatregelen, uitspraken en wetsvoornemens helpen niet echt. Maar ja, het is wellicht ook niet de moeite om je er druk over te maken. De pakkans is immers nihil, dus moet het meer uit jezelf komen. Gewoon snappen dat je moet kappen met appen na het in de auto stappen. Laten we gewoon samen het goede voorbeeld geven.

ROEKELOOS - KAPPEN MET APPEN - IK RIJD SMART ZONDER PHONE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s