FAVORITES

BLOG: PRIVACY

 

De afgelopen tijd overstroomde mijn mailbox bijna door de verzoeken om toestemming. Allerlei bedrijven en organisaties hadden blijkbaar bedacht dat het tijd was om een akkoord met mij te sluiten in het kader van de nieuwe privacywetgeving. Met de ingangsdatum eind mei, een soort last-minute actie: “Mogen we u blijven e-mailen?” heet het, in allerlei creatieve constellaties. Ik negeer zoveel mogelijk van deze berichten, in de hoop dat ik op die manier van al die ongewenste email afkom. Veel van mijn ‘unsubscribe’-wensen bleven de afgelopen jaren immers chronisch onvervuld…

De nieuwe wetten zijn gericht op het verbeteren van de privacy van ons allemaal. Dat is een mooi streven. Privacy is voor iedereen super belangrijk. Soms lijkt het wel wat ver te worden doorgetrokken.

Dat viel mij ook op toen de politie trots een nieuwe methode presenteerde om swipende automobilisten te betrappen. Een geavanceerde camera op een viaduct kan de bestuurder fotograferen, zodanig dat te zien is of hij of zij de handen aan het stuurwiel of aan zijn smartphone heeft. Scherpe lenzen en slimme software doen de rest. Torenhoge boetes beloven blijkt namelijk enkel effectief bij heldere handhaving.

Maar och, het leek al te mooi om waar te zijn. En inderdaad: op de foto’s die gemaakt worden, is wellicht te herkennen wie er naast de (foute) bestuurder zit. En dat kon wel eens een inbreuk op diens privacy zijn. Pfff… Dus nu de techniek het mogelijk maakt en het ministerie ook het budget ter beschikking stelt om de eerste (mobiele) camera’s in gebruik te nemen, gaan we juridisch haarkloven over het feit dat een bijrijder wellicht herkend wordt. Privacy is heel belangrijk en we moeten samen zorgen dat we beter beschermd worden tegen misbruik van persoonlijke gegevens. Laat de knappe koppen die deze nieuwe techniek hebben ontwikkeld, daarom alsjeblieft heel snel met een verbeterde versie komen, zodat oom agent heerlijk helder kan handhaven zonder privacy-perikelen.

Dat er geen camera’s in saunacomplexen horen, lijkt mij duidelijk. Maar boven de snelweg? De openbare weg? Willen we ze daar echt verbieden? Of willen we minder onnodige verkeersslachtoffers?

Ronald Faas

IK RIJD SMART ZONDER PHONE - KAPPEN MET APPEN - PRIVACY

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s