Geen categorie

VEELPLEGERS

Vrachtwagenchauffeurs zijn de grote boosdoeners als het gaat om smartphonegebruik achter het stuur. Althans, die indruk krijg ik uit het nieuws van de laatste tijd. Het klopt dat zij met hun zware wagens dramatische schade kunnen aanrichten. En het valt extra op, als ze met oplegger en al uit hun rijstrook slingeren. Toch zijn truckers moeilijk te betrappen op hun swipe-gedrag. Ze werken immers ‘op niveau’ en zetelen op een troon, meer dan een meter boven de massa. Bij een recente verkeerscontrole, creatief uitgevoerd vanuit een touringcar die – op gelijke hoogte – naast de vrachtwagens kwam rijden, werden wel direct honderden truckers bekeurd.

Nu zal ik het hier niet voor hen opnemen… Het zou hun beroeps-eer te na moeten zijn, om al sturend te swipen. Maar het is wel verklaarbaar: Net als bij andere kilometervreters die dagelijks uren moeten sturen in hun auto, is de drang groot. Zelf was ik een van die mensen die vaak een halve werkdag in zijn auto zat, terwijl de wereld om mij heen doordraaide. Ik spreek dus uit ervaring. Ik wilde klantgericht zijn en probeerde mensen niet te lang op antwoord te laten wachten. Zo veranderde mijn auto in een werkplek op wielen; een mobiel kantoor. Het begon met een belletje, een smsje of appje, maar het ging van kwaad tot erger en voor ik het wist zat ik mijn hele mailbox weg te werken.

Nogmaals: het gedrag is niet te rechtvaardigen. Intussen heb ik geleerd dat die wereld net zo goed beweegt zonder mijn mobiele bemoeienissen. Daarom rijd ik nu ‘smartzonderphone’. Het zorgt ervoor dat ik, naast aandacht voor de weg, ook rust in mijn hoofd creëer – en dat maakt mijn dag simpelweg productiever.

De meeste weggebruikers hebben een beperkt woon-werk verkeer en zijn in minder dan een half uur op hun bestemming. Daardoor is de verleiding minder groot – en sowieso van kortere duur. In het percentage mensen dat onderweg zijn mobiel gebruikt, zitten echter veel ‘kilometervreters’. Veel-rijders en daarmee ook vaak veelplegers. Hierdoor ligt het aantal kilometers waarbij een mobiel wordt gebruikt dus nog aanzienlijk hoger dan het percentage ‘gebruikers’ doet vermoeden.

Alles bij elkaar zouden de veelplegende kilometervreters, of ze nu achter het stuur van een vracht- of van een personenauto zitten, goed kunnen helpen het verkeer veiliger te maken. Daarvoor hoeven ze niet eens voortaan met de trein. Gewoon focussen op het toch al steeds drukker wordende verkeer. En daarna uitgerust weer verder met de bijzaken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s