IK RIJD SMART ZONDER PHONE

VOORBEELDFUNCTIE

VOORBEELDFUNCTIE

Ter gelegenheid van ons 30-jarig huwelijk gingen we met ons gezin gezellig een paar dagen naar Disneyland in Parijs. De attracties waar de kids bij een vorige gelegenheid nog niet in durfden of mochten, waren immers nu voor allen vrij toegankelijk. Althans, nadat we een half of heel uur in de rij hadden gestaan… Niets werkt beter tegen de verveling – zo merkten wij – dan te kijken naar wat er rondom je gebeurt. In de rij voor Peter Pan hadden we daar uitgebreid de tijd voor. Bij het gezin dat achter ons in de rij stond, doodden vader en moeder de tijd door van alles op hun smartphone te doen. Dat boeide hen zo sterk dat ze niet zagen hoe hun kinderen (ik schat zes en acht jaar oud) nadat ze zich onder hadden laten lekken met hun smeltende ijsjes, elkaar steeds feller te lijf gingen. Pas toen de oudste een dusdanige klap uitdeelde dat de kleinste het uitgilde, keken pa en moe verschrikt op van hun scherm. Ze waren vervolgens zo verdwaasd dat ze eigenlijk niet wisten wat ze met hun plakkerige kroost aan moesten. Best confronterend.

Maar behalve bij ‘gewone mensen’ las ik de laatste tijd een paar keer achter elkaar dat rolmodellen, mensen met een voorbeeldfunctie, ook op ongewenst smartphonegebruik werden betrapt.
De ster-voetballer van Liverpool Mo Salah was de eerste. Hij is de topper die Liverpool aan de hand nam naar de finale van de Champions League. Die wordt in Engeland dus doorlopend achtervolgd door fans en paparazzi. Dat kwam hem nu duur te staan. Rijdend in de file dacht hij wel even met zijn smartphone te kunnen spelen. Daarbij blijkbaar geen rekening houdend met zijn ‘volgers’. Mo werd nu voorpaginanieuws niet vanwege zijn scorend vermogen maar door zijn rijgedrag. Dankzij zijn sterrenstatus is hij een rolmodel voor jong en oud. Goed dat de clubleiding hem tot de orde riep vanwege dit ongewenste gedrag. Ook al krijgt hij uiteindelijk misschien geen boete of schorsing, de aandacht die het onderwerp hierdoor krijgt gaat mensen steeds meer aan het denken zetten.

Een ander voorbeeld was de buschauffeur die is ontslagen. Hij vond het wel handig om al rijdend met een bus vol passagiers, zijn smartphone ter hand te nemen. Onverstandig en onverantwoord natuurlijk. Hij vocht zijn ontslag voor de rechter aan maar die kende geen genade. Het ontslag bleef overeind en het voorbeeld was daarmee gesteld.

Vervolgens kwam in het nieuws dat we ouders die (met kinderen in de auto) betrapt worden op smartphonegebruik, een dubbele bekeuring willen geven. Een voor het rijgedrag en een voor de opvoedkundige misser. Want ouders hebben ook hier een echte voorbeeldfunctie. Irritant gedrag in de rij bij Peter Pan is natuurlijk al vervelend; maar als je achter het stuur de smartphone nog steeds niet hebt weggelegd, wordt het echt gevaarlijk. Een daadkrachtige aanpak is dus toe te juichen. Voor jong en oud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s