IK RIJD SMART ZONDER PHONE

HALLOWEEN

Heeft u ook Halloween gevierd? Of toch maar niet? Het feest waarbij we elkaar laten schrikken, neemt de afgelopen jaren in de lage landen weliswaar in populariteit toe; de vorm moest daarvoor wel wat worden aangepast. Terwijl in de VS en Azië afschrikwekkende ‘zombie-walks’ worden gehouden, zien we bij ons eerder carnavaleske verkleedpartijen. Wij willen niet te hard schrikken. Vriendelijk en voorzichtig is de toon die we gebruiken. Dat zie je ook in de #MONO-campagne. Daarin wordt uitgelegd dat we ‘ongestoord onderweg’ moeten zijn; wakker blijven dankzij een slapende smartphone. Over die campagne is lang en door veel knappe mensen nagedacht. Het resultaat is een lieflijk, in wolkerige letters geschreven logo, omkleed met zachte pastelkleurtjes. Fris en vriendelijk.

Dat is zoals ik het vanaf de start van mijn blog, ruim een jaar geleden, ook heb betoogd en gepoogd. Mijn motto is: Laten we het gezellig houden. De boodschap overbrengen door te stimuleren. Dreigen, zoals de overheid doet door middel van hogere boetes, kan ook maar is lang niet zo effectief. Belonen werkt sowieso beter.

Schokkende beelden leiden meestal tot wegkijkgedrag. We zien de drama’s liever niet en sluiten ons ervoor af. Maar in plaats van de ogen te sluiten, kan het soms ook een eyeopener zijn om te zien wat de gevolgen kunnen zijn van smartphonegebruik door verkeersdeelnemers. Recent kreeg ik wat foto’s toegestuurd door vrienden uit het buitenland. Een paar daarvan zijn meer dan schokkend: Auto’s die te pletter gereden of simpelweg onder een truck geschoven zijn. Het beeld van de wrakken is al afschrikwekkend maar het onderschrift is nog ontluisterender: De (omgekomen) bestuurders hadden hun smartphone nog in hun rechterhand… Dat is wellicht te shockerend en confronterend. Daarom gebruiken we die beelden beter niet voor grote campagnes. ‘Fear Based Communication’ is in onze cultuur simpelweg not done? Maar blijkbaar gaat dat onze landsgrenzen voorbij: Zelfs Facebook maskeert de beelden in eerste instantie. Waarschijnlijk is het dus wel een globale gruwel.

Toch is het voor sommige mensen echt niet slecht om dat de reële effecten eens onder ogen te zien. Want er blijft natuurlijk altijd een percentage mensen dat afwijkt en geen culturele ‘maat-man of -vrouw’.  Die personen kunnen misschien even kijken naar de plaatjes die laten zien hoe het afloopt als je niet MONO of SmartZonderPhone rijdt.

Ronald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s